Guasha voor paarden wordt een steeds bekendere behandeltechniek. In dit blog vertel ik je wat het is, wat het doet en wanneer je het in kunt zetten.
Wat is Guasha?
Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek. Het schrapen gebeurd met een schraapinstrument. Meestal zijn dit gepolijste stenen in verschillende vormen. (Overigens worden in China ook bamboe, porselein, hoorn en koperen munten gebruikt) Zelf maak ik gebruik van Jade, dit omdat Jade een gesteente is dat de energie (Chi of Qi) goed geleid. Het idee achter het schrapen is ziekte uit het lichaam te schrapen. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar zoals het nu wordt ingezet kun je het zien als stagnatie oplossen, doorbloeding verbeteren en het oplossen van weefsel verharding en spierspanning.
Hoe werkt Guasha?
Het schrapen lost de stagnatie van Qi (energie) op. Verder verlicht het druk op de zenuwen en bloedvaten. Daarom wordt het veel ingezet bij pijnklachten. Het schrapen helpt ook bij het afvoeren van afvalstoffen en versterkt de stofwisseling. Door de druk van het schrapen ontstaat er een soort zuiging onder de opperhuid en het bindweefsel waardoor er weer doorstroming plaatsvind en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
Wanneer zet je Guasha in?
Je kunt Guasha inzetten bij het oplossen van klachten maar ook ter preventie. Hier volgen een aantal voorbeelden:
- ontgiften en ontzuren
- bevorderen van de bloedsomloop
- stimuleren van het immuunsysteem
- blokkades wegnemen
- spanning verminderen
- emoties in evenwicht brengen
- sneller herstel van blessures
- spieropbouw en bewegingsvrijheid
- verminderd spierkrampen
- rekt en strekt bindweefsel
- maakt endorfines vrij
- verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof (betere smering van gewrichten)
- stimuleert het lymfestelsel
Aanpassen
Zelf gebruik ik Guasha vaak ter voorbereiding van een behandeling. o.a.(equine medical taping) op deze manier zet ik de bloedsomloop alvast in gang waardoor ik sneller, dieper kan behandelen. Hoe snel het schrapen gaat en hoe hard of zacht hangt af van op welk lichaamsdeel ik werk, maar ook kijk ik uiteraard naar wat het paard fijn vind. De een houd van zachte aanrakingen en de ander word daar kriebelig van en heeft liever een stevigere behandeling.
Wil je overigens zelf je paard helpen om beter in zijn vel te zitten? Kijk dan hier voor online workshops: workshop shiatsu