Medical taping voor paarden

Misschien heb je het al eens in het echt gezien of alleen op foto’s voorbij zien komen? Gekleurde tape op paarden. Kinesiotape of Medical taping genoemd. Wat is het en is het een modeverschijnsel of heeft het echt effect? In dit blog beantwoord ik de meest gestelde vragen.

Het tapen wordt al veel langer gedaan bij mensen. Bij paarden is het nog iets onbekender. Wellicht heb je zelf weleens tape gehad ter ondersteuning van een behandeling bij, bijvoorbeeld de fysiotherapeut.

Wanneer zet je tape in?

Bij wat voor een klachten zet je het in? De tape is altijd ter ondersteuning van een behandeling. Alleen een stukje tape plakken doet niet zoveel. (Alleen in sommige gevallen) De tape kun je als volgt inzetten:

  • Bindweefseltape: Na een behandeling is een facsia-tape ter verlichting. Zo wordt het bindweefsel wat gelift en de afvalstoffen sneller afgevoerd. Daardoor is het paard minder stijf na een behandeling.
  • Lymfetape: Dit is om bij een ophoping het teveel aan lymfevocht af te voeren naar de dichtstbijzijnde lymfeknoop. Bijvoorbeeld bij dikke benen of wondvocht.
  • Standcorrectie: Dit kan alleen bij veulens die nog in de groei zijn.
  • Proprioceptie: Pro wat? Proprioceptie is makkelijk gezegd positiezin. Dus het vermogen van het paard om de positie van het lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Dus na het ontzien van een blessure of bij een hanentred weer bewust maken van bijvoorbeeld een achterbeen zodat het paard deze weer goed gaat gebruiken.
  • Hoefbevangenheid: letterlijk om steun te geven voor de gevoelige voeten/ kroonrand.
  • Littekens: Littekens zijn minder goed doorbloed weefsel waardoor het stugger is en beweging kan beperken. Zowel oude als nieuwe littekens kun je behandelen zodat je minder kans op verklevingen krijgt en het weefsel zo soepel mogelijk houdt.
  • Hematoom: Een klap van een weidegenootje/ niet goed uitgekomen voor een sprong, vastgelegen in de stal. Soms weet je gewoon niet wat je paard heeft uitgespookt, maar zit er een dikke bloeduitstorting. De tape helpt dit snel afvoeren.
  • Steun: Steun aan pezen of bij doorgezakte kogels.
  • Na behandeling van de tandarts. Als je paard lang met een mondsperder heeft gestaan kan de boel wat verkrampen zodat aanleuning lastiger gaat. De tape verhelpt dit snel.

Plakt dat wel?

Heel eerlijk heeft het bij mij echt wel even geduurd voordat ik aan de verdieping van het tapen ben begonnen. Ik geloofde eerst niet dat een stukje tape op de vacht kon blijven zitten en dan ook nog effect had. Maar de tape die voor dieren gebruikt wordt is hier speciaal voor ontwikkeld. Een paard hoeft dus niet geschoren te worden. Op een langharige vacht ziet het er soms wat minder strak uit dan op een kortharige of geschoren vacht, maar het effect is zeker niet minder. Doordat de haren in de huid zitten en deze worden gelift kan het bindweefsel toch zijn werk doen. Het enige wanneer het niet plakt is als er bijvoorbeeld glansspray is gebruikt. Het verwijderen is pijnloos zeker, als je het met de haargroei mee verwijderd zul je zien dat alleen de losse haren aan de tape blijven plakken.

Mag je paard bewegen met de tape?

Je paard kan afhankelijk van waarvoor er behandeld is gewoon bewegen en naar buiten. Als de tape eenmaal zit dan kunnen ze ook gewoon de blubber en het zand in. (zelfs afspoelen kan) Zit de tape op plekken waar het harnachement of tuig overheen zit dan is het soms wijs om het te verwijderen als het gaat omrollen en dan kan gaan schuren. Blijft het echter netjes zitten dan kun je het gewoon laten zitten.

Hebben de kleuren een functie?

De kleuren zeggen niet specifiek iets. Alle tape zit met dezelfde rek op de rollen. Ik laat de eigenaren gewoon kiezen wat ze het leukste vinden. Als je echt de kleurenleer volgt dan zou je de koele kleuren voor bijvoorbeeld pezen kunnen gebruiken en de warme kleuren voor spieren, maar er zit geen verschil in bijvoorbeeld sterkte of dikte. (tenminste niet met het merk waar ik mee werk)

Ook een behandeling voor jouw paard afspreken? Behandelingen

Jill Kinkelaar

Hai, ik ben Jill

In de blogs die ik schrijf deel ik graag mijn kennis zodat jij jouw dier optimaal in zijn vel kunt laten zitten. Heb je een vraag of onderwerp wat je graag in blog terug wilt zien komen? Neem dan gerust contact op. Meer over mij, Shiatsu of de andere behandelingen die ik geef? Bekijk hier de homepagina 

meer blogs